Om oss, Hanna och Joachim Lupiner

Det var verkligen ingen självklarhet att vi skulle ta över gården från mina föräldrar jag och min man Joachim 2011. Vi var båda mitt uppe i våra karriärer, jag som projektledare för digitala medier och Joachim som mekanikingenjör. Vi hade också två barn, hund och 3 katter. Vi hade styckat av en tomt på gården och byggt ett nytt hus intill det renoverade gamla hönshuset. Så vi var liksom på plats och tänkte väl rota oss, leva nära naturen och ge ungarna en modern barndom på landsbygden. Joachim hade börjat intressera sig för jakt och tyckte det var roligt att jobba i skogen med svärfar. Så 2011 tog vi ändå över gården som ett förvaltningsobjekt. Jaga tänkte vi göra och både Joachím och jag tog motorsågkörkort för att kunna arbeta säkert i skogen. Jordbruket arrenderade vi ut, bönder skulle vi ju inte bli!

Så kom fåren

Jag såg hur arrendatorns nötdjur betade sly och buskar och höll de stora betesmarkerna öppna. Jag såg samtidigt hur de små betena som inte betades växte igen. Vårt tredje barn föddes 2012 och det fanns inte tid eller ork att röja sly i markerna varje år så därför köpte vi 5 Gotlandstackor 2014 av en granne. Hur svårt kan de vara liksom tänkte vi? Ladugården stod tom, halm och ensilage kunde vi köpa av arrendatorn, så de fick flytta in för att göra nytta i betesmarkerna. Men så hände något märkligt! Jag blev förälskad. Fem kloka individer hade kommit till gården, alla med unika personligheter som visade tillit och som gav ovillkorlig kärlek tillbaka till mig när jag pysslade om dem. Ungarna gav dem namn, nummer hade de i öronen när de kom. Snövit (102), Sotis (108), NamNam (111), Ullis (114) och Hilla (121).

Vi övertog granngårdens bagge och våren 2015 fick vi våra första 7 lamm. Då var jag fast, nu ville jag bli fårbonde. Joachim såg nog redan då hur mycket jobb det skulle bli och delade inte fullt ut min entusiasm. Samma höst sålde vi i alla fall våra första köttlådor med lammkött och skinnen kom tillbaka från beredningen precis så fina som jag hoppats på. Vi tog över en grupp tackor till och köpte senare även en hel besättning. Vi sparade också de första åren alla tacklamm för att snabbt öka besättningen. Idag har vi 60 tackor som varje år tillsammans får runt 140 lamm. Vi sparar inte längre alla tacklamm utan väljer omsorgsfullt ut de med finaste pälsarna och bästa avelsvärdena för att få fram så fina skinn som möjligt. Snövit är kvar i besättningen och har fått lamm hos oss 8 år i rad, Ullis var också kvar länge, de sista åren sällskapstacka.

Så blev vi med gårdsbutik

Vår affärsidé är att ta tillbaka allt kött från slakteriet och själva se till att få det styckat enligt kundernas önskemål. Detta gäller både lamm, tackor och baggar. På de här åren som vi nu har hållit på har vi lämnat iväg mer än 400 lammlådor till våra trogna kunder, oftast på en parkering i Huskvarna på väg hem från styckaren eller från kylrummet på gården. Lika många lammskinn har vi sålt direkt till kund från soffan i vardagsrummet eller på olika marknader. Vi säljer också styckdetaljer via rekoringen i Jönköping/Huskvarna och i Gränna.

Sedan ett år tillbaka har vi en gårdsbutik på gården där vi säljer kött, skinn och honung från gården. Vi är också återförsäljare åt en rad kreativa männsikor i närområdet som designar och tillverkar bruksföremål såsom ullfiltar, keramik och smidesljusstakar.

Är vi nu då fårbönder på heltid?

Nej det här med får var inte så lätt. Med fler djur i besättningen hade vi  också fler sjukdomsfall och lamningskomplikationer. Jag kände mig novis och vilsen så 2016 påbörjade jag en utbildning till djurskötare för får och andra betesdjur. Allteftersom jag lärde mig mer om djurens anatomi, naturliga beteenden, sjukdomar och annat kände jag mig tryggare och mer stabil i min yrkesroll.

Vi är verkligen inte fårbönder på heltid. Jag jobbar 50% som kommunikatör på en statlig myndighet och Joachim kör F-skatt 80% som mekanikingenjör mot ett lokalt tillverkningsföretag. Om jag skulle kunna försörja mig på lammproduktion skulle jag behöva 150 tackor. Då skulle vi också behöva nya stallar och fler beten. Vi kämpar på så här och låter vår lammproduktion vara ett ben i vårt företag. Skogen och julgranar står för de andra verksamhetsgrenarna.

Jag kan inte tänka mig ett liv utan mina får. Det är djurens välmående som är mitt huvudsakliga fokus från det att jag stiger upp på morgonen och till dess att jag går och lägger mig. Alltid med omtanke – omtanke om djuren, naturen och människor vi möter.

Alltid med omtanke

Jag kan inte tänka mig ett liv utan mina får. Det är djurens välmående som är mitt huvudsakliga fokus från det att jag stiger upp och till dess att jag går och lägger mig. Alltid med omtanke – omtanke om djuren, naturen och människor vi möter.

Teamet på Lupiners Gård

Hanna Lupiner

Hanna Lupiner

Fårbonde

Joachim Lupiner

Joachim Lupiner

Dräng

Svipp

Svipp

Vallhund

Om oss

Betalning

När du handlar hos oss, garanterar du att all information är korrekt, att du är över 18 år och är den rättmätige användaren av kreditkortet som du betalar med.

Frakt

Vi gör vårt absolut bästa för snabba leveranser. Vi skickar våra paket med Postnord och i vissa fall även DHL och Schenker. Våra fraktkostnader och leveranstider är enligt nedan. Vi reserverar oss för eventuellt längre leveranstider under högtider och semestertider. Maila oss gärna innan om du vill vara säker på hur lång leveranstiden är för tillfället.

 • Inom Sverige, 3–7 arbetsdagar — 89 Kr
 • Vid köp över 2000 kr står vi för frakten.

Ej upphämtade paket / Felaktig leveransadress

Gällande produkter som ej har blivit upphämtade inom två veckor, eller för produkter som har blivit returnerade till oss på grund av felaktig leveransadress, debiteras en kostnad på 200 kr för frakt och administrativa kostnader.

Skadade paket

Mottagaren måste omedelbart meddela postkontoret om han/hon upptäcker någon skada på paketet. Om mottagaren misstänker någon skada på paketet ska paketet öppnas tillsammans med fraktbolagets representant på utlämningsstället. Efter det ska han/hon göra en anmälan till fraktbolaget.

Enkla returer och byten

Som kund har du alltid rätt att byta eller skicka tillbaka en vara inom 14 dagar från det att du mottagit ditt paket. Vi rekommenderar att du skickar tillbaka din produkt inom 7 dagar, för att säkerställa att den kommer tillbaka till oss i tid. Mejla oss och berätta att du önskar byta eller returnera varan, så skickar vi en fraktsedel till dig. Vi står ej för returfrakten utan återbetalar dig enbart beloppet för varan.

Så fort vi har mottagit returen, hör vi av oss och meddelar dig om återbetalning. Återbetalning kan ta upp till 14 arbetsdagar att gå igenom. Vi returnerar ej fraktkostnaden vid returer. Önskar man byta en produkt så returnerar man den gamla och beställer en ny på hemsidan.

Reklamationer

Vi garanterar att alla produkter som vi skickar stämmer överens med produktbeskrivningen och att de är hela och utan defekter om det inte nämns i beskrivningen. Skulle det ändå vara så att din produkt har ett tillverkningssfel, eller är skadat, så har du alltid rätt att byta till en ny produkt eller få pengarna tillbaka. Kontakta oss på mejl om du upptäcker ett fel på varan, (inom 14 dagar från det att du mottagit paketet). Beskriv felet på varan, samt skicka en bild på produkten för att underlätta reklamationsprocessen.

Vi kommer göra vårt bästa för att så snart som möjligt ersätta varan, antingen via en återbetalning eller en ny produkt. Återbetalning kan ta upp till 14 arbetsdagar att gå igenom.

Kundservice

Om du har några frågor eller önskar få tag i oss av någon anledning, kontakta oss gärna på lupinersgard@gmail.com så försöker vi svara så snart som möjligt.

Returadress

Lupiners Gård
Södra Boarp 4
56392 Gränna
Sverige

Om oss

Vi arbetar för att säkerställa en hög nivå av dataskydd som värnar om din personliga integritet vid användning av vår webbplats. Denna integritetspolicy förklarar därför hur dina personuppgifter bearbetas och skyddas, dina rättigheter och hur du kan göra dem gällande. Vi strävar efter att du ska känna dig trygg i vår behandling av dina personuppgifter. Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta oss. Våra kontaktuppgifter hittar du längst ned på denna sida.

Vi vidarebefordrar, säljer eller byter aldrig dina personuppgifter för marknadsföringsändamål till tredje part.

Vem ansvarar för de personuppgifter vi samlar in?

Hanna Lupiner, Södra Boarp 4, 56392 Gränna, är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter du lämnar till oss genom köp och övrig kontakt med oss och ansvarar för behandling av dessa.

Var lagras dina personuppgifter?

Vi eftersträvar att dina personuppgifter i så hög grad som möjligt ska behandlas inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och alla våra egna IT-system, men kan även överföras och bearbetas i ett land utanför EES (s.k. ”tredje land”). Sådan överföring sker endast till mottagarland med adekvat skyddsnivå och i enlighet med gällande lagstiftning. Om överföring sker till partner för en tjänst i USA sker detta endast till företag som omfattas av det så kallade ”Privacy Shield”, vilken är en överenskommelse om skydd för personuppgifter mellan EU och USA.

Vad för slags personuppgifter samlar vi in?

Vi samlar in personuppgifter som du skickar till oss när du gör beställningar på vår webbplats, anmäler dig till vårt nyhetsbrev eller deltar i eventuella tävlingar. De personuppgifter som du skickar till oss kan till exempel omfatta kontaktinformation, födelsedatum och betalningsinformation. Vi kan också komma att samla in vissa personuppgifter från externa partners såsom adressuppgifter från offentliga register och uppgifter om kreditvärdighet från kreditvärderingsinstitut, banker eller kreditupplysningföretag.

Hur använder vi dina personuppgifter?

 • Vi kan komma att använda dina personuppgifter för följande ändamål:
 • Vid bearbetning av beställningar och returer i vår webbshop
 • Vid sms-aviseringar om leveransstatus
 • Vid kontakter angående eventuella problem med din leverans
 • Vid korrespondens om frågor och övrig information
 • Vid utskick om erbjudanden i form av nyhetsbrev, då alltid med instruktioner om hur du kan avanmäla dig ifrån vidare utskick
 • Vid analyser av köpmönster för att ge relevanta erbjudanden och information
 • Vid bekräftelse av minimiålder som enligt lag gäller för att få handla online
 • Vid utannonsering av vinnare i tävlingar som vi arrangerar
 • Vid eventuella enkätutskick för att förbättra våra tjänster och erbjudanden.
 • Vid arbete som förhindrar missbruk eller annan olämplig användning av vår hemsida

Vi sparar dina uppgifter så länge som det krävs för att uppfylla ovanstående ändamål eller så länge som vi enligt lag är skyldiga att göra detta. Därefter raderas dina personuppgifter.

Vilka är dina rättigheter?

Du har rätt att när som helst begära information om de personuppgifter vi har om dig. Om dina uppgifter är felaktiga, ofullständiga eller irrelevanta, kan du begära att få dem rättade eller raderade. Vi kan inte radera dina uppgifter då det föreligger ett lagstadgat krav på lagring, som exempelvis bokföringsregler, eller när det finns andra legitima skäl till varför uppgifterna måste sparas, till exempel obetalda fakturor. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke till att låta oss använda uppgifterna för marknadsföring genom att avanmäla dig från vårt nyhetsbrev. Du kan också kontakta oss genom att skicka brev, e-post eller ringa. Se kontaktuppgifter nedan.

Vilka kan vi komma att dela dina personuppgifter med?

För att vi ska kunna erbjuda ovannämnda tjänster och våra åtaganden gentemot dig som kund delar vi dina personuppgifter med företag som är s.k. personuppgiftsbiträden för oss.
Personuppgiftsbiträden behandlar informationen för vår räkning och enligt våra instruktioner och hjälper oss med IT-tjänster, betaltjänster, transporter och marknadsföring. Detta sker endast för ändamål för vilka vi har samlat informationen och endast till företag som kan lämna tillräckliga garantier gällande säkerhet och sekretess för personuppgifter.

Vi vidarebefordrar, säljer eller byter aldrig dina personuppgifter för marknadsföringsändamål till tredje part.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

För att dina personuppgifter som skickas till vår webbplats inte ska läsas av utomstående, krypteras all sådan information och skickas via en säker anslutning.

Cookies

En cookie (eller kaka) är en liten textfil som en webbplats sparar på besökarens dator. Cookies används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i en cookie kan också användas för att följa en användares surfande på webbplatser som använder samma cookie.

Måste jag tillåta cookies?

Denna webbplats använder cookies för funktionalitet som gör det möjligt att handla i webbutiken. Om du blockerar cookies kan du därför ej heller handla i webbutiken. Utan cookies kan du dock fortfarande titta på sidor och artiklar i butiken, men vissa funktioner kan bete sig oväntat.
Om du vill handla i butiken men inte vill att några cookies ska sparas på din dator när du stänger din webbläsare så kan du besöka sidan i privat läge. Detta läge kallas olika saker beroende på din webbläsare: "Inkognitofönster" (Chrome), "Privat fönster" (Firefox) eller "InPrivate-fönster" (Microsoft Edge). Alla cookies som satts under besöket i privat läge raderas då ifrån din dator när du stänger din webbläsare.

Hur använder vi cookies?

Denna webbplats använder cookies för att hantera artiklar i varukorgen, inloggning på "mina sidor" och för vissa funktioner som endast ska visas en gång per besökare. Om du stänger din webbläsare och senare kommer tillbaka till butiken så sparas dina inställningar och artiklar i varukorgen med hjälp av cookies. Vi använder även cookies för att kunna anpassa och göra information och marknadsföring så relevant som möjligt för dig.
Informationen om inloggning på "mina sidor" lagras i en så kallad sessionscookie och raderas därför när du stänger din webbläsare. Våra övriga cookies lagrar inte information för att identifiera dig.
Vi använder även cookies som statistikunderlag, till exempel för att se vilka artiklar samma besökare tittar på för att kunna erbjuda automatiska produktrekommendationer.

Tredjepartscookies

Vi använder Google Analytics och Ads som också sätter cookies, detta för att få en bild av hur våra besökare använder webbplatsen samt för vår marknadsföring. Dessa cookies innehåller inte heller identifierande information om vem du som besökaren är.