Hallå där!

jun 26, 2021 | Livet på Gården

Det är bra att du har hittat hit. 


Vi är Lupiners Gård


Vi äger och driver gården som ligger i Södra Boarp i Gränna. Vi är Joachim och Hanna med barnen Axel, Adina och Tora. Vi tog över gården 2011 från Hannas föräldrar Uno och Astrid Axelsson. Då var gården utarrenderad och vi jobbade mest med skogsbruk och julgranar. 2014 köpte vi 5 Gotlandstackor och en bagge. Nu har vi cirka 60 tackor med lamm. 


Gotlandsfår är kända för sina grålockiga skinn och ger fantastisk fin ull. Vi försöker genom att välja rätt produktionsdjur att få fram så bra kvalitet som möjligt på både skinn och ull, men vi vill också ha stora och friska lamm med god tillväxt för att kunna sälja köttet. 


Våra lamm föds på våren och släpps ut på bete med sina mammor i början av maj och sedan går de på bete fram tills det är dags för slakt i september och oktober. Vi ger inte våra lamm något kraftfoder när de är ute på betet. Vi har sett att de har en bra tillväxt genom att bara äta gräs, örter och sly. Det kräver givetvis bra beten och att man flyttar flocken innan betet är slut. Allt det gröna lammen får i sig bidrar till relativt höga halter Omega 3 i köttet. Eftersom vi inte heller göder våra lamm med kraftfoder blir köttet magert. Vår styckare brukar berömma oss för att de är så lagom feta.